IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Броят на проблемните банки в САЩ достигна 305

Федералната корпорация по депозитно застраховане в САЩ добави повече от 50 финансови институции към списъка с проблемните банки през първото тримесечие на тази година

18:56 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Броят на проблемните банки в САЩ достигна 305

Федералната корпорация по депозитно застраховане в САЩ добави повече от 50 финансови институции към списъка с проблемните банки през първото тримесечие на тази година. В резултат на това техният брой достигна 305, което е най-високото ниво от 1994 досега, предаде CNN.

Броят на затруднените кредитни институции през последните три месеца на миналата година е бил 252. Регулаторните органи считат за проблемни всички банки, които имат затруднения със своята ликвидност или имат проблеми на ниво мениджмънт, които биха могли да затруднят тяхното функциониране.

Финансовите институции, които попаднат в този списък, се смятат за най-застрашени от фалит, въпреки че рядко достигат до този проблем. Статистиката на Федералната корпорация по кредитно застраховане показва, че една 13% от наблюдаваните проблемни банки действително са фалирали.

Регулаторните органи не публикуват имената на въпросните проблемни банки, за да не всяват паника сред спестителите. Все пак те предоставят информация за пазарния дял на въпросните банки, изчислен въз основа на техните общи активи.

За първите три месеца на годината проблемните банки контролират активи на стойност 220 млрд. долара, в сравнение със 159 млрд. долара в края на миналата година. Това силно увеличение може да се дължи отчасти на включването на фалиралата американска банка BankUnited, която управляваше активи за близо 13 млрд. долара преди своя фалит.

След закриването на BankUnited, по-голямата част от нейните активи бяха разпродадени на частни инвеститори. Броят на фалиралите финансови институции се увеличи до 36 от началото на тази година.

Броят на фалиралите банки продължава да се увеличава, но въпреки това не може да се сравнява с финансовата криза отпреди две десетилетия. Тогава повече от 1900 финансови компании фалираха за периода от 1987 до 1991 г. В случай на банков фалит, Федералната корпорация по депозитно застраховане гарантира всички депозити на стойност до 250 хил. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още