IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Напрегнато начало на борсовата сесия в САЩ

Противоречивите данни за пазара на недвижими имоти станаха причина за разнопосочните движения на индексите

18:11 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Напрегнато начало на борсовата сесия в САЩ

Противоречивите данни за пазара на недвижими имоти в САЩ станаха причина за разнопосочните движения на индексите в началото на днешната борсова сесия в Ню Йорк. Търговията започна с леки понижения, предизвикани от новината, че цените на жилищата отново започват да се понижават през март и отчитат спад от 7,3% на годишна база.

Малко след данните за ръста на продажбите на съществуващи жилища основните индекси промениха посоката на своето движение и успяха да излязат на положителна територия. Броят на продадените еднофамилни къщи и апартаменти се увеличава с 2,9% на месечна база през април и достига 4,68 млн. единици на годишна база.

Един час и половина след началото на борсовата търговия, индексът на 30-те най-големи компании Dow Jones IA се понижава с 0,3% до 8449,44 пункта. По-широкият S&P 500, който обединява 500-те най-добри компании на борсата в Ню Йорк и тази на Nasdaq, остава почти непроменен на ниво от 910,17 пункта.

Единствено индексът на компаниите търгувани на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, успява да се задържи на положителна територия и добавя 0,7% до 1762,68 пункта. Най-силно поскъпват технологичните компании в състава на индекса.

В самото начало на борсовата сесия стана ясно, че кредиторите на General Motors са отхвърлили предложението да получат акции от компанията в замяна на своя дълг за 27 млрд. долара. По този начин вероятността автомобилния концерн да обяви фалит на 1 юни следващата седмица се увеличава. Книжата на General Motors поевтиняват с повече от 11% до 1,27 долара за акция.

Акциите на финансовите компании се търгуват разнопосочно, след като стана ясно, че Федералната корпорация за депозитно застраховане е добавила нови финансови институции към списъка с проблемните банки. В резултат на това техният брой се увеличава до 305 за първите три месеца на годината, в сравнение с 252 за последното тримесечие на 2008 г. Това е най-високата бройка на закъсали финансови компании от 1994 г. досега, предава CNN.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още