IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола върви стремително нагоре

Ново съкращение на производството би усложнило проблема с големия дисбаланс между търсенето и предлагането, смятат от ОПЕК

15:32 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола върви стремително нагоре

Цената на петрола се покачва стремително и скочи над 63 долара за барел, след като петролният министър на Саудитска Арабия заяви, че не се налага ново съкращение на производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол.

Според Али Ал-Наими потреблението е започнало да се възстановява, което ще доведе до спад на петролните резерви. Той смята, че цените на петрола може да достигнат 75 долара за барел до края на тази година, благодарение на нарастващото търсене в Азия, което се възстановява по-бързо от потреблението в САЩ и Европа.

Неговото мнение контрастира с това на пазарните участници, които очакват спад на цената от близо 20% до 50 долара за барел до края на юли.

Американският лек суров петрол с доставка през юни поскъпна до 63,08 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия. Това е най-високото ниво от ноември миналата година досега. В края на вчерашната сесия на петролната борса в Ню Йорк черното злато поскъпна с 1,3% до 62,45 долара за барел.

На въпроса как очаква да се движат цените през текущото тримесечие, Али Ал-Наими отговори, че всичко може да се случи. Според него в момента има голям дисбаланс между търсенето и предлагането и едно съкращение на производството би усложнило още повече проблема.

Утре ще бъдат обявени седмичните данни на енергийното министерство в САЩ за петролните запаси на страната. Пазарните очаквания са, че резервите ще останат непроменени, след като отчетоха спад през предишните две седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още