IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром се включва и в газопровода Иран-Пакистан, отнема газа за "Набуко"

Газопроводът от Иран за Пакистан ще допринесе да не постъпи ирански газ към „Набуко”

13:02 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром се включва и в газопровода Иран-Пакистан, отнема газа за "Набуко"

Русия е „готова да се присъедини към проекта за газопровода Иран-Пакистан (споразумението за който е подписано вчера), веднага щом получи предложение за това”, е заявил зам.-министърът на енергетиката на Русия Анатолий Яновский пред вестник „Комерсант”.

Друг високопоставен представител на руското правителството е обяснил, че този проект е изгоден за Москва, тъй като неговата реализация ще способства за извеждането на иранския природен газ на пазара на Южна Азия и така в близка и средносрочна перспектива той няма да се конкурира с руския газ за Европа. По-конкретно, строителството на газопровода от Иран за Пакистан ще допринесе да не постъпи ирански газ към „Набуко”, който се разглежда като конкурент на газопровода „Южен поток”. България участва и в двата проекта.

От ръководството на Газпром са потвърдили готовността на компанията да участва в газапровода Иран-Пакистан като оператор на газопровода, а също така и в самото строителство. По думите на мениджър от Газпром „компанията е заинтересована от проекта, тъй като той позволява да се капитализират знанията и уменията на Газпром и иракските партньори да открият нови за тях пазари”.

Газопроводът „Мир” между Иран и Пакистан предвижда да се пренася природен газ от иранското находище Южен Парс до пакистанския град Навабшах, като общата му дължина е над 2100 км. Началото на строителството на газопровода е планирано още за тази есен, а завършването му – до септември 2014 г. (Тогава приблизително се предвижда да бъдат построени и газопроводите „Набуко” и „Южен поток”, бел. ред.) След пусканото си в експлоатация, първоночално газопроводът ще доставя на Пакистан около 11 млрд. куб. газ годишно, а по-късно този обем ще се удвои.

Анализатори коментират, че все пак за реализираното на проекта има известни рискове, свързани с политически нестабилната ситуация в Пакистан, а също и с предстоящите през лятото президентски избори в Иран, които биха могли да забавят обсъждането на практическите въпроси по проекта. Освен това споразумението предвижда всяка страна да строи за своя сметка частта от газопровода през нейна територия (които участъци са прибилизително равни), а Пакистан изпитва финансови трудности.

Само преди дни стана известно, че Газпром е отказал на Казахстан да транзитира негов газ директно за Европа, но се е съгласил цените, по които изкупува целия газ на Казахстан, да се повишат.

Като се има предвид, че досега никоя от азиатските страни, които се считат за основни източници на газ за „Набуко”, не е потвърдила окончателно доставките на газ за газопровода, към момента осигуряването на синьо гориво за газопровода изглежда несигурно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още