IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръст на азиатските борси, повишение от над 5% в Хонконг

Hang Seng успя да затвори над нивото от 17 800 пункта за първи път от октомври миналата година досега

12:03 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ръст на азиатските борси, повишение от над 5% в Хонконг

Азиатските индекси се повишиха днес, водени от окуражаващите данни за силния скок на потребителското доверие в САЩ през май. Австралийските банки успяха да се възстановят от загубите в началото на седмицата, предизвикани от вдигането на забраната за къси продажби на финансови акции. Междувременно Hang Seng успя да затвори над нивото от 17 800 пункта за първи път от октомври миналата година досега.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific се покачва с 1,6% до 100,73 пункта, което също е най-високото ниво на началото на октомври миналата година, когато финансовата криза набра скорост. По време на предишните две сесии индексът отстъпи под натиска на тревогите около провеждащите се в Северна Корея тестове с ядрени оръжия.

Високата пазарна оценка на включените в MSCI Asia Pacific компании, която надвишава 40 пъти тяхната печалба и 1,4 пъти счетоводната им стойност, също накара инвеститорите да бъдат по-внимателни.

В Хонконг търговията приключи със силни повишения на фона на голям дневен оборот. Индексът Hang Seng добави 5,3% до 17 885,27 пункта, което е най-високото ниво на затваряне за последните осем месеца. Днешното рали и голямата активност на инвеститорите се обуславят отчасти от изтичането на майските фючърси върху индекса.

В Япония Nikkei 225 се повиши с 1,4% до 9438,77 пункта, след като стана ясно, че износът на страната забавя темпа на своя спад за втори пореден месец през април. По този начин положителното търговско салдо на страната се увеличава за трети пореден месец и достига 69 млрд. японски йени.

На фондовата борса в Шанхай индексът на сините чипове CSI 300 се увеличи с 1,5%, а по-широкият Shanghai Composite добави 1,7%. Фондовият пазар в Китай ще бъде затворен в четвъртък и петък поради национални празници.

Австралийският фондов пазар продължи да наваксва загубите, натрупани в началото на седмицата. Те бяха предизвикани от вдигането на забраната за къси продажби на финансови акции. На фондовата борса в Сидни S&P/ASX200 успя да приключи сесията с повишение от 0,3% до 3801,10 пункта, за което допринесоха и финансовите акции.

Възходящото движение на котировките бе подкрепено и от първото повишение на индекса на водещите индикатори в Австралия за последните седем месеца. Индексът на водещите индикатори на института в Мелбърн се повиши с 0,3% на месечна база през март, което показва, че ниските лихвени нива и държавните стимули ще помогнат на австралийската икономика да се възстанови по-бързо от кризата.

В Нова Зеландия NZX 50 отчете ръст от 1,3%, след като стана ясно, че бизнес доверието в страната се повишава и местните компании са по-оптимистично настроени за икономическите условия през следващите 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още