IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Растат залозите за срив от близо 20% в цената на петрола до юли*

Търговията с опции показва, че спекулантите и инвеститорите залагат на корекция на силния ръст в цената на черното злато

12:23 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Растат залозите за срив от близо 20% в цената на петрола до юли*

Пазарните участници се настройват за нова смяна в посоката на цената на петрола. След постепенния ръст от последните няколко седмици, който изведе котировките до шестмесечен връх при нива над 60 долара за барел, залозите за предстояща корекция набират сила.

На пазара на опции в САЩ се наблюдава все по-засилен интерес към контрактите за доставка през юли. Опциите, даващи право да се продаде петрол с доставка тогава при цена 50 долара за барел, привличат все повече инвеститори и спекуланти. През последната седмица сключените при това условие опции са се увеличили с 22 на сто до 30 хил., показват официалните данни, цитирани от Bloomberg.

Спрямо измерената днес цена на петрола от над 62 долара за барел, поевтиняването до 50 долара представлява спад от почти 20 на сто.

Повод за подобни настроения дава обстоятелството, че петролните запаси в САЩ са с едва 1,8 на сто по-малко от най-високата си стойност за последните 20 години. Освен това Международната агенция по енергетика очаква най-голямото свиване на търсенето на петрол от 1981 година насам.

За периода между 7 и 21 май т.нар. пут-опции с цена на упражняване 50 долара за барел са се утроили и са се превърнали в най-активно търгуваните, съобщават от нюйоркската борса. Втори по брой сключени сделки са пут-опциите за цена от 40 долара за барел, които са 23 254 броя.

Сериозен мечи сигнал за цената на черното злато е това, че залозите за падане на котировките до 40 долара са почти двойно повече от тези за ръст до 70 долара за барел.

В същото време кралят на Саудитска Арабия заявява днес в интервю за кувейтски вестник, че справедливата цена за петрола е 75-80 долара за барел. По думите му търсенето на петрол расте и в бъдеще цените на „черното злато” ще се стабилизират на по-високо равнище от сегашното.

Цените на петрола и природния газ след икономическата криза ще се повишат заради преустановяването на проекти в сферата на добива по време на кризата, прогнозират от Международната агенция за енергия (МАЕ), пише РИА Новости. Само за последната половин година проекти за общо 2 млн. барела петрол на денонощие са отменени, а около 30 проекта за 2,5 млн. барела на денонощие са преразгледани или замразени.

*Допълнено към 13:20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още