IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Alpha Bank с 58% спад на печалбата заради по-бавния ръст на кредитирането

Нетната печалба се свива до 85,7 млн. евро, което е по-добър резултат от прогнозите на анализатори

09:44 | 27.05.09 г.
Alpha Bank с 58% спад на печалбата заради по-бавния ръст на кредитирането

Третият по големина кредитор в Гърция - Alpha Bank, отчете 58,2% спад на нетната печалба за първото тримесечие на годишна база в резултат на забавяне на кредитирането и по-големите провизии срещу загуба от заеми.

Нетната печалба се свива до 85,7 млн. евро, което е по-добър резултат от средната прогноза за 75,7 млн. в анкета на Ройтерс, където оценките на анализатори варират между 64 и 92 млн.

„Уверени сме, че Alpha Bank е добре позиционирана за успешно развитие сега и в дългосрочен план, но оставаме предпазливи в очакванията си за икономиката в краткосрочен план“, казва председателят на банката Янис Костопулос, цитиран от агенцията.

От банката казват, че спадът на печалбата се дължи основно на рязко понижение на разликата между лихвите по депозитите и кредитите и значително забавяне на ръста на кредитирането.

Слабите макроикономически условия в страната и на Балканите, където гръцките банки реализираха експанзия, забавиха обемите на кредитиране, докато депозитната война през първото тримесечие оказа натиск върху приходите от лихви.

Alpha Bank, която присъства също в България, Румъния, Кипър, Сърбия и Албания, отчете 9% спад на нетния лихвен доход до 402,6 млн. евро, което отговаря на пазарните очаквания.

Банката отчита провизии срещу загуби от заеми в размер на 157,3 млн. евро, което е ръст от 132,7% спрямо същия период година по-рано.

Кредитното й портфолио нараства с 15,3 на сто до 52,2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още