IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повечето икономисти предвиждат край на рецесията в САЩ тази година

Безработицата обаче ще се увеличи тази година, дори и икономиката да започне да се възстановява

09:43 | 27.05.09 г.
Повечето икономисти предвиждат край на рецесията в САЩ тази година

Рецесията в САЩ ще приключи тази година, въпреки че възстановяването вероятно ще е трудно, прогнозират над 90 на сто от икономистите, участващи в проучване на Националната асоциация за бизнес икономика, проведено сред членове на организацията.

Около 74 на сто от запитаните очакват рецесията да приключи през третото тримесечие, предава АР. Други 19% предвиждат, че повратният момент ще е през последното тримесечие на тази година, а останалите 7% смятат, че рецесията ще приключи през първите три месеца на 2010 г.

Един от основните фактори, потопили икономиката в рецесия, е финансовата криза. Икономистите казват, че възстановяването след финансова криза често е по-бавно.

Безработицата обаче ще се увеличи тази година дори и икономиката да започне да се възстановява, смятат те. Компаниите няма да се впуснат в търсене на персонал, преди да са сигурни, че възстановяването е стабилно.

За тази година експертите прогнозират, че нивото на безработица ще е средно 9,1 на сто в сравнение с 5,8% за миналата година.

Някои от тях обаче смятат, че безработицата може да достигне 10,7 на сто през второто тримесечие на следващата година. Проучването е проведено между 27 април и 11 май и в него участват 45 икономисти. Трябва да се отчете, че през този период General Motors, DuPont и Clear Channel Communications Inc са били сред компаниите, обявили масови съкращения на работна ръка.

С нарастването на безработицата потребителите вероятно ще останат предпазливи. Предвид голямата част от богатствата на домакинствата, която рецесията унищожава, особено по отношенията на жилищата и инвестициите, потребителите вероятно няма да са активни известно време.

74% от икономистите смятат, че обществото ще е много по-пестеливо в продължение на следващите пет година. Личните спестявания на американците достигнаха 4,2% през март, което е първият път от десетилетие насам, в който нивото на спестявания е над 4% за три последователни месеца.

Въпреки че експертите вярват, че страната ще се оттласне от рецесията по-късно тази година, те също така прогнозират слабо представяне на икономиката през 2009 г.

Очакванията на икономистите сочат, че тази година икономиката ще се свие с 2,8%. Тези данни са по-мрачни от прогнозата за 1,9% спад, която икономистите представиха през февруари.

Все пак анализаторите вярват, че най-лошото по отношение на загубената икономическа активност в страната вече е преминало.

През първите три месеца на година икономиката се сви с 6,1% на годишна база, след 6,3% спад през последното тримесечие на миналата година.

За второто тримесечие на тази година икономистите смятат, че брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 1,8% на годишна база. След това икономиката ще започне да расте отново – с 0,7% на сто през третото тримесечие и с 1,8 на сто през четвъртото. За следващата година експертите предвиждат 2% ръст на икономиката.

Много от анализаторите очакват също, че продажбите на жилища ще достигнат дъното си към средата на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още