IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добрите новини от САЩ изведоха индексите в Европа до нов ръст

Европейските борси продължиха своя възход и днес, водени от скока в потребителското доверие сред американците

19:14 | 26.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Добрите новини от САЩ изведоха индексите в Европа до нов ръст

Борсите в Европа постигнаха втори пореден дневен ръст, водени от позитивните новини, които дойдоха от САЩ. След като стана ясно, че потребителското доверие отвъд Океана е отбелязало най-големия си ръст за последните шест години, спекулациите, че глобалната криза вече си отива и пазарите бяха обхванати от оптимизъм.

Пан-европейският индекс Dow Jones Stoxx 600 се повиши с близо 1 на сто до 209 пункта в края на днешната сесия, след като по-рано през деня се движеше с понижение от 1,8 на сто. Така бенчмаркът вече е с 32 на сто над дъното си, регистрирано на 9 март. Средното съотношение цена/печалба на акция на дружествата от индекс пък вчера достигна петгодишен връх от 24, предава Bloomberg.

Водещите индекси на 11 от общо 18-те водещи европейски борси приключиха сесията с ръст. На Острова, където днес беше първи работен ден за тази седмица, FTSE 100 се повиши с 1,1 на сто до 4 412 пункта. Също с толкова се повиши френският индекс САС 40, а сесията в Париж приключи при 3 270 пункта.

На борсата във Франкфурт DAX успя да заличи значителен спад и след мощно рали в края на сесията добави 1,4 на сто до 4 986 пункта.

Пазарите в Централна и Източна Европа не успяха да получат подкрепа от американските новини и повечето индекси днес отстъпиха. Понижението в Румъния, Турция и Русия надхвърля 2,5 на сто, а в Чехия спадът е 1,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още