IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г-8: Само с инвестициите в енергетика ще предотвратят нов скок на петрола

Свиването на разходите за инвестиции заради кризата поставя под заплаха перспективите за развитие на индустрията

18:35 | 26.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Г-8: Само с инвестициите в енергетика ще предотвратят нов скок на петрола

Ограничаването на разходите за развитие на енергетиката, което е предизвикано от глобалната криза, може да предизвика силен ръст в цената на петрола. Това от своя страна поставя под заплаха бъдещото развитие, смятат лидерите на осемте най-развити страни в света (Г-8).

„Настоящата финансива и икономическа криза не трябва да води до отлагане на инвестициите и планираните енергийни проекти, които са от съществена значимост за възстановяването на икономиките и устойчивия растеж“, се казва в становището на страните от групата, които имаха заседание в Рим.

На срещата участие взеха още Саудитска Арабия, Китай, Индия и други от водещите развиващи се държави в света.

Към настоящия момент глобалната криза води до ограничаване на разходите за нови енергийни проекти. Проблемите оказват влияние и върху търсенето на горива и петролни продукти, което доведе до срив в цената на петрола. Според Г-8 обаче компаниите не бива да спират инвестиционната си дейност, тъй като така се поставя на риск следкризисното възстановяване на икономиката.

По данни на Международната агенция по енергетика от началото на годината са се свили с цели 100 млрд. долара, или около 21 на сто, спрямо същия период на 2008 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още