IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рязък скок на борсата в САЩ*

В средата на първата си сесия за седмицата Dow Jones напредва с над 200 пункта

23:00 | 26.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рязък скок на борсата в САЩ*

Щатските индекси бързо смениха посоката на своето движение и се повишиха значително, след като данните за силния ръст на потребителското доверие през май в САЩ дадоха поводи за оптимизъм сред инвеститорите.

Първата за тази седмица сесия в САЩ приключи с ръст за индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 2,38 на сто (202 пункта) до 8474 пункта. От всички 30 компании, попадащи в показателя, едва три приключиха търговията със спад в пазарната си капитализация.

Широкият бенчмарк Standard&Poor's напредна с 2,6 на сто до 910 пункта. Най-големият ръст пък беше постигнат от считания за технологичен индекс Nasdaq Composite, който повиши стойността си с 3,45 на сто до 1 750 пункта.

Днешното повишение на индексите е първо за последните пет борсови сесии, като най-силно поскъпнаха книжата на технологичните компании.

Търговията започна с понижения, които бяха продиктувани от рекордния годишен спад на цените на жилищата през първото тримесечие. Тревожните новини за продължаващите военни опити в Северна Корея също натежаха върху котировките в самото начало на борсовата сесия.

Акциите на General Motors поевтиняха с близо 5 на сто до 1,36 долара за акция, поради наближаването крайния срок за преструктуриране на компанията. В случай, че той не бъде спазен, автомобилният концерн е застрашен от фалит.

Днес кредиторите на General Motors ще вземат решение дали ще приемат акции в замяна на своя дълг. В събота стана ясно, че компанията е получила още 4 млрд. долара заем от американското правителство.

Пазарната капитализация на JPMorgan се повиши с 5,5 на сто, а книжата на American Express поскъпнаха с 4,8 на сто.

*Актуално към 23:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още