IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ангела Меркел иска да раздели Opel от General Motors възможно най-бързо

Потенциалните купувачи ще обсъдят утре в детайли своите оферти с главния профсъюз на компанията

16:25 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ангела Меркел иска да раздели Opel от General Motors възможно най-бързо

Немският канцлер Ангела Меркел съобщи, че правителството ще вземе решение за продажбата на автомобилната компания Opel най-късно до средата на тази седмица. Властите искат да разделят Opel от компанията-майка General Motors преди 1 юни, когато се очаква, че General Motors ще подаде молба за защита при фалит.

Потенциалните купувачи на Opel ще обсъдят утре в детайли своите оферти с главния профсъюз на компанията, предаде Wall Street Journal. Служителите на Opel имат право на глас при продажбата, защото планът за преструктуриране предвижда съкращаване на разходите за труд с 1,2 млрд. долара.

Това ще бъде една от последните възможности за наддаване от страна на кандидатите: италианският автомобилен производител Fiat, австрийско-канадският производител на автомобилни части Magna и инвестиционния фонд RJH International.

Засега изглежда, че Magna води в преговорите. По предварителни данни компанията е постигнала споразумение с руската банка Сбербанк за планирана инвестиция в размер на 700 млн. евро. Съгласно този план американският концерн General Motoros ще получи 35% дял в Opel, Сбербанк също ще получи 35%, Magna ще получи 20%, а останалите 10% ще бъдат за служителите на компанията.

Opel се нуждае от 3,3 млрд. евро финансова помощ, за да оцелее. Коалиционното правителство на Ангела Меркел се опитва да спаси компанията, която има 25 хил. служители, преди изборите през тази година. В неделя представител на управляващите заяви, че контролираният банкрут може да се окаже най-добрия вариант за Opel.

При подобно развитие на нещата немският съд ще назначи синдик, който да поеме управлението на компанията за период от три месеца. През това време Opel ще може да изплаща заплатите на своите служители с държавни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още