IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стрес-тест и в Румъния, банките трябва да наберат около 1 млрд. евро

ЦБ препоръча на 12 финансови институции да започнат процедури по увеличение на капитала

13:43 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Стрес-тест и в Румъния, банките трябва да наберат около 1 млрд. евро

Румънската централна банка е отправила препоръки към 12 местни банки да започнат процедури по увеличение на капитала си на обща стойност 4,15 млрд. леи (около 1 млрд. евро). Причината за това са резултати от стрес-тест на банковата система, проведен по препоръка на Международния валутен фонд.

Набирането на нов капитал трябва да стане на два етапа – до края на септември тази година и до края на май догодина, предава агенция ActMedia.

Първоначалният замисъл на МВФ и централната банка на северните ни съседи е бил да се отправи препоръка за набиране на целия необходим капитал до края на септември тази година. В разговори с ЕС обаче се е стигнало до решение за по-дълъг период, в който да бъдат изпълнени препоръките.

Освен набирането на нов капитал банките ще трябва да заделят допълнителни резерви, за да може да бъде постигнато съотношение за капиталова адекватност от над 10 на сто. Към момента изискванията за този показател в Румъния съвпадат с тези на ЕС – 8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още