IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските инвеститори останаха предпазливи

Тайландският индекс SET се понижи с 0,5%, след като стана ясно, че икономиката на страната се е свила с рекордните за последните десет години 7,1% на годишна база

12:57 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските инвеститори останаха предпазливи

Повечето азиатски индекси приключиха днешната сесия с повишения, които бяха ограничени от тревожните новини за ядрените тестове в Северна Корея. Най-силно се увеличи пазарната капитализация на добивните компании, благодарение на поскъпването на металите през последните дни.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific остава почти непроменен на ниво от 99,28 пункта. Пазарната оценка на акциите, които са включени в него, е средно 1,4 пъти по-висока от тяхната счетоводна стойност към 22 май, показват данни на Bloomberg.

На фондовата борса в Токио индексът на сините чипове Nikkei 225 добави 1,3% до 9347 пункта, а по-широкият Topix се повиши с 0,8% до 883 пункта. Засилените покупки на добивни и фармацевтични компании, в комбинация с поевтиняването на местната валута, подкрепиха възходящото движение на индексите.

Китайският индекс CSI 300 се повиши с 0,4% до 2752,72 пункта, а Hang Seng добави 0,4% до 17121,82 пункта. За втори пореден ден акциите на строителните компании се представиха по-добре от индексите на фондовата борса в Хонконг. Основна причина за това станаха очакванията на инвеститорите за трайно възстановяване на жилищния сектор благодарение на ниските лихвени нива и нарасналата ликвидност.

В Тайланд борсовият индекс SET се понижи с 0,5% до 551,2 пункта, след като стана ясно, че икономиката на страната се е свила със 7,1% на годишна база през първите три месеца на годината. Това е рекорден спад за последните 10 години и бележи началото на рецесията и в Тайланд. Брутният вътрешен продукт на страната се понижи с 4,2% на годишна база през последните три месеца на 2008 г.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с над 6% след новината, че северната съседка на страната е реализирала успешен ядрен опит. В последните часове на търговията Kospi успя да компенсира голяма част от загубите и приключи сесията със спад от 0,2% до 1400,9 пункта.

Търговията в Тайван завърши почти без промяна, след като борсовият бенчмарк Taiex загуби 0,04% от стойността си до 6734,46 пункта. В Нова Зеландия NZX 50 FF се понижи с 0,7% до 2740,2 пункта.

В Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 0,6%, след като регулаторните органи в страната вдигнаха осеммесечната забрана за къси продажби на акции на финансови компании. В резултат на това акциите на финансовите, застрахователните и инвестиционните компании се наредиха сред най-губещите за деня.

Критиците на късите продажби смятат, че те са предизвикали значителните понижения на финансовите пазари през последната година, които доведоха до фалита на Lehman Brothers през септември. От друга страна, защитниците на късите продажби смятат, че те гарантират ефективността на свободните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още