IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тестове с ядрени ракети „удариха“ пазара в Южна Корея

Властите в Северна Корея обявиха, че са провели тестове с ядрени ракети, борсата и валутата на Южна Корея поеха надолу

09:55 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Тестове с ядрени ракети „удариха“ пазара в Южна Корея

Новата седмица започна със спад за борсата на Южна Корея и отстъпление на местната валута. Причина за това стана поредната провокация от страна на военния режим в Северна Корея, който обяви, че е провел тестове с ядрени ракети.

Тестовете с бойни ракети идват съвсем скоро след като при обявена като „мирно изстрелване на сателит“ операция над Япония премина ракета. Паралелно със сегашните ядрени опити, които са проведени предимно под земята, са изпробвани и ракети с нисък обсег на действие (около 130 км), съобщава официалната информационна агенция на Северна Корея, цитирана от Bloomberg.

Новината за тестовете потопи основния индекс на борсата в Южна Корея Kospi с цели 6,3 на сто само в рамките на няколко минути. В края на сесията обаче ситуацията се стабилизира и в крайна сметка индексът приключи с минимален спад от 0,2 на сто до 1 400,90 пункта.

Валутата на Южна Корея също понесе силен удар, смъквайки се с 1,7 на сто, но постепенно успя да набере сила и да ограничи отстъплението си до 0,1 на сто до 1 248,82 вона за един щатски долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още