IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия харчи милиарди за птицеферми

Разрастването на сектора би могло да намали наполовина вноса на птиче месо в Русия до 2012 г. и да окаже натиск върху сектора в САЩ

09:01 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия харчи милиарди за птицеферми

Русия, чийто апетит към евтино птиче месо нараства, харчи милиарди долари, за да развива фермите си за отглеждане на птици с цел да намали зависимостта си от вноса и да лиши САЩ от най-големия му износен пазар, предаде Ройтерс.

Разрастването на сектора би могло да намали наполовина вноса на птиче месо в Русия до 2012 г. и да окаже натиск върху сектора в САЩ за производство на птичи продукти, който възлиза на 55 млрд. долара. Миналата година 25% от птичите продукти, произведени в САЩ, са били изнесени в Русия, което означава, че Вашингтон може би ще трябва да потърси алтернативни пазари.

Големите икономики, като Саудитска Арабия, Абу Даби, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Китай и Южна Кория, търсят селскостопански земи по света, за да гарантират доставките си на храна, след като миналата година отчетоха висока инфлацията на хранителните стоки и недостиги на вода, което ги принуди да намалят зависимостта си от вноса.

Същевременно страните са отчаяни в усилията си да предпазят и увеличат собственото си производство на хранителни продукти, тъй разходите им са големи заради световния икономически спад.

След като безработицата в Русия се покачи до осемгодишен максимум, правителството издигна в приоритет запазването на обществен ред. Самодостатъчността в сектора за производство на птиче месо, според анализаторите, ще открие нови работни места и ще гарантира способността на Русия да избягва кризи за вносителите, когато се увеличават цените.

Миналата година Русия е произвела 2,5 млн. тона птиче месо, или около 64% от консумираното количество. Тази година страната възнамерява да увеличи общото си производство на птиче и свинско месо с 550 000 тона.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още