IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОПЕК вероятно ще запази добива през май

Значителното поскъпване на петрола може да неутрализира тревогите на ОПЕК от трайното нарастване на петролните резерви и слабото потребление

11:22 | 23.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
ОПЕК вероятно ще запази добива през май

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) най-вероятно ще се въздържи от нови редукции на квотите на производство по време на срещата във Виена, която ще се проведе на 28 май. Значителното поскъпване на суровината може да успокои тревогите на ОПЕК, предизвикани от трайното нарастване на петролните резерви и слабото потребление.

Петролът поскъпна до повече от 60 долара за барел през тази седмица, което е близо два пъти повече спрямо ценовите нива от края на миналата година и доста над лимита от 50 долара за барел на най-големия износител в света – Саудитска Арабия. По-рано през седмицата енергийният министър на Кувейт бе категоричен, че квотите на производство няма да бъдат променяни, предаде Ройтерс.

Цената на петрола бе под 50 долара за барел по време на последната среща на ОПЕК, която се състоя през март. Въпреки това енергийните министри на страните-членки запазиха квотите непроменени. Това също подхранва пазарните очаквания, че това решение ще се повтори по време на предстоящата в четвъртък среща.

Според компаниите от сектора оптималната цена, която позволява да се правят инвестиции в ново производство в дългосрочен план, е 75 долара за барел. Основните страни-членки на ОПЕК смятат, че тази цена трябва да се базира на устойчив икономически растеж, а не на изкуствено създаден недостиг на петрол в краткосрочен план.

За последно ОПЕК намали квотите на производство през декември миналата година с рекордните 2,2 млн. барела на ден. Малко преди срещата, която се състоя в Алжир, цената на петрола падна до 32,40 долара за барел, което е най-ниското ниво от началото на 2004 г. Страните, които членуват в ОПЕК, произвеждат около една трета от петрола в целия свят.

В сравнение с миналия септември, квотите на производство са намалели с около 5 процента, или с 4,2 млн. барела на ден. ОПЕК очаква, че потреблението на петрол ще се понижи с 1,57 млн. барела дневно през тази година. Прогнозите на Международната енергийна агенция предвиждат по-силен спад от 2,56 млн. барела дневно.

Главният икономист на Международната енергийна агенция заяви в петък, че цените може да продължат да се покачват, защото много от компаниите са съкратили своите инвестиции в ново производство. Това ще доведе до недостиг в средносрочен план.

Докладът на базираната в Париж агенция предвижда, че консумацията на електричество ще се свие за първи път от 1945 г. досега през тази година. Най-силно се очаква да намалее потреблението на електроенергия в Русия – с 10% на годишна база. Спадът в Китай може да достигне 2%, а този в развитите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие – около 5%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още