IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпна с 8% за седмицата заради слабия долар

Възходящото движение на котировките бе подхранено от силния спад на долара

23:17 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпна с 8% за седмицата заради слабия долар

Петролът продължи да поскъпва днес, в резултат на което повишението от началото на седмицата надвиши 8%. Възходящото движение на котировките бе подхранено от силното поевтиняване на щатския долар, който отбеляза многомесечен минимум спрямо повечето основни валути.

По време на днешната валутна търговия щатският долар достигна най-ниското си ниво спрямо единната валута от началото на годината. Поевтиняването на щатския долар обикновено води след себе си поскъпване на черното злато, защото понижава цената му изразена в други валути.

Американският лек суров петрол поскъпна с 62 цента, или 1%, до 61,67 долара за барел на петролната борса в Ню Йорк. Петролните фючърси с доставка през юли поскъпват с 8,2% в сравнение с миналия петък и с 38% от началото на годината, по данни на Bloomberg.

Международната петролна борса в Ню Йорк ще бъде затворена в понеделник поради честването на Деня на загиналите във войните.

Щатският долар поевтиня до 1,4051 долара за едно евро под натиска на опасенията, че американските ценни книжа може да загубят своя инвестиционен рейтинг.

Източник на тези тревоги стана новината, че кредитната агенция Standard & Poor's може да понижи инвестиционния рейтинг на британските държавни облигации, в случай че задлъжнялостта на правителството продължи да се увеличава. Същата участ може да сполети и американските ценни книжа, имайки предвид силната задлъжнялост на американското правителство.

По-рано през седмицата стана ясно, че потреблението на петрол в САЩ намалява със 7,6% в рамките на предишните четири седмици, а петролните запаси на страната намаляват за втора поредна седмица. Това също допринесе за поскъпването на черното злато.

Цената на петрола тип „Брент” се повиши с 80 цента, или 1,3%, до 60,73 долара за барел на лондонската петролна борса. По-рано през деня котировките достигнаха най-високото си ниво от ноември миналата година от 60,94 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още