IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Седмицата завърши на положителна територия за европейските индекси

Поскъпването на металите и енергийните ресурси успя да подкрепи акциите на добивните и енергийните компании

21:04 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Седмицата завърши на положителна територия за европейските индекси

Седмицата завърши на положителна територия за европейските индекси, въпреки че повечето от тях приключиха днешната търговия с понижения. Поскъпването на металите и енергийните ресурси успя да подкрепи акциите на добивните и енергийните компании.

Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 загуби 0,3% от стойността си до 207,01 пункта. По този начин седмичното увеличение на регионалния борсов измерител възлезе на 2%. Националните индекси се понижиха в общо 6 от 17-те западноевропейски борсови пазари.

Нетната печалба на 318 от компаниите в състава на Dow Jones Stoxx 600, които са публикували своите финансови резултати от началото на април, се е понижила средно с 47%. За сравнение, нетната печалба на 464 от компаниите в S&P 500 е отчела спад т 35%, по данни на Bloomberg.

На фондовата борса в Лондон FTSE 100 се качи с 0,5% до 4365,29 пункта и по този начин компенсира част от вчерашните загуби. В рамките на последните пет борсови сесии индексът се е повишил с 0,4%.

Вчера международната агенция за кредитен рейтинг Standard & Poor's предупреди, че може да понижи инвестиционния рейтинг на британските държавни ценни книжа, в случай че задлъжнялостта на правителството продължи да се увеличава.

Днес стана ясно, че английският авиопревозвач British Airways е реализирал загуба в размер на 375 млн. паунда за фискалната година, което се оказа повече от пазарните очаквания. След новината компанията загуби 3,8 процента от пазарната си капитализация.

Немският DAX се повиши с 0,4% до 4918,75 пункта, а в Париж CAC 40 добави 0,3% до 3227,97 пункта. Седмичното изменение на двата показателя възлиза съответно на 3,8% и 1,9%.

В същото време швейцарският индекс на сините чипове Swiss Market се понижи с 1,8%, след като вчера фондовата борса в Цюрих остана затворена. Сред най-губещите за деня се наредиха финансовите и застрахователните компании. Въпреки понижението, индексът все пак успя да излезе на положителна територия за седмицата с ръст от 1,1%.

Акциите на най-големият производител на мобилни телефони Nokia поевтиняха с 6%, след като стана ясно, че пазарният дял на финландската компания намалява до 36,2% през първите три месеца на годината, в сравнение с 39,1% преди една година.

Пазарният дял на шведския конкурент Sony Ericsson намалява до 5,4%, в сравнение със 7,5% през първите три месеца на миналата година.

Финландският индекс OMX Helsinki се понижи с 3,5%, а шведският OMX Stockholm 30 загуби 1,8%. С понижения приключи сесията още в Ирландия, Белгия, Норвегия и Австрия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още