IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тимъти Гайтнър ще прави промени във възнагражденията на Wall Street

Администрацията на американския президент Барак Обама възнамерява да обвърже заплащането на мениджърите на финансовите компании с реалните резултати от дейността им

19:36 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Тимъти Гайтнър ще прави промени във възнагражденията на Wall Street

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър призова за съществена промяна в начина, по който се заплаща труда на мениджърите на финансовите компании, предаде Bloomberg. 

Администрацията на американския президент Барак Обама възнамерява да обвърже тяхното заплащане с реалните резултати от дейността на компанията към средата на юни.

Според Тимъти Гайтнър практиките за възнаграждение на труда на компаниите на Wall Street е много порочна. Големите бонуси в края на годината са окуражавали много от мениджърите да вземат твърде рискови решения и това е допринесло за възникването на сегашната финансова криза.

За да се предотвратят подобни проблеми в бъдеще трябва да се създадат подходящи стандарти за регулация, чрез които регулаторните органи да могат да поддържат стабилността на финансовата система.

Финансовият министър на САЩ смята, че кредитирането е все още трудно достъпно, а лихвените проценти са прекалено високи за голяма част от икономическите агенти. Според него това ще се промени постепенно, след като компаниите и потребителите успеят да намалят нивото си на задлъжнялост до по-разумни нива.

Той е притеснен от възможността част от банките, които са били финансирани от държавата, да не успеят да върнат навреме дължимите суми. Това зависи в най-голяма степен от тяхната способност да привлекат капитал от частните инвеститори.

По-рано през седмицата Тимъти Гайтнър заяви, че един долар от капитала на американските банки може да генерира заеми на стойност до 8 долара. Финансовото министерство на САЩ обаче няма да кара банките да увеличават размера на отпуснатите кредити, като условие за изплащане на дълга към държавата.

Правителството на САЩ е предоставило близо 300 млрд. долара финансова помощ на около 600 американски банки и други финансови институции през последната половин година. Средствата бяха отпуснати в рамките на програмата за стабилизиране на финансовата система на стойност 700 млрд. долара, която бе одобрена от Конгреса миналата година.

Част от кредитните институции, в това число Goldman Sachs, JPMorgan и Morgan Stanley, вече подадоха молба за изплащане на своя дълг към държавата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още