IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пореден спад на измерителите на риска във финансовия сектор

Тримесечният LIBOR постигна най-ниската стойност в историята си, TED-спредът също се свива значително

14:05 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пореден спад на измерителите на риска във финансовия сектор

Финансовият сектор продължава да поднася окуражителни новини, даващи основание да се твърди, че кризата във финансовия сектор продължава да затихва. Положителната новина днес е поредният спад в тримесечния доларов LIBOR, както и свиването на основния показател за риска на междубанковия пазар, или т.нар. TED-спред.

Вчера на междубанковия пазар в Лондон тримесечният LIBOR падна до най-ниското ниво в своята история – до едва 0,66 на сто. По този начин показателят продължи серията си от исторически дъна, която продължава вече няколко дни.

Особено интересно е движението на т.нар. TED-спред. Той показва склонността на банките да поемат риск, тъй като измерва разликата между лихвения процент по междубанковите кредити и лихвения процент по считаните за безрискови американски правителствени облигации с тримесечен матуритет.

Въпросният спред вчера падна под 50 пункта – ниво, което не е наблюдавано нито веднъж за последните близо две години от началото на кризата. Този сигнал е доста окуражаващ, тъй като в нормална икономическа ситуация TED-спредът се движи в границите между 20 и 40 пункта.

В близост до двугодишно дъно е и друг показател, показващ склонността за поемане на риск – спредът на двугодишния лихвен процент в САЩ. Той показва стабилността на пазара, сравнявайки лихвите, в случай че компаниите имат желание да заемат долари от пазара.

Честа практика в такъв случай е сключването на суапова сделка, с която се разменя плащането на фиксирана лихва с плаваща. Това става в сделка с банка или дилър на облигации, който поема отговорността по управление на лихвения риск. Плаващата лихва при подобен род операции се определя на база тримесечен LIBOR, което означава, че свиването на спреда се дължи на поевтиняване на кредитите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още