IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Високата пазарна оценка на компаниите понижи азиатските индекси

Японските акции се нареждат сред едни от най-скъпите в света, след като пазарната оценка на компаниите, включени в Nikkei 225, стана 40 пъти по-висока от техните печалби

12:20 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Високата пазарна оценка на компаниите понижи азиатските индекси

Азиатските индекси приключиха днешната сесия с понижения, които намалиха печалбата на регионалния борсов измерител MSCI Asia Pacific до 2% от началото на седмицата.

По време на днешната търговия MSCI Asia Pacific губи 0,5% до 99,2 пункта. Стойността на показателя се е увеличила с 41% от петгодишното дъно на 9 март, показват данни на Bloomberg. По този начин пазарната оценка на компаниите, включени в него, стана 43 пъти по-голяма от тяхната печалба.

Японските индекси завършиха на отрицателна територия, въпреки че централна банка подобри своята икономическа прогноза за страната. Индексът на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 0,4% до 9225,81 пункта, а по-широкият Topix, който включва компаниите от първия сегмент на Токийската фондова борса, загуби 0,6% до 875,88 пункта. За последните пет борсови сесии двата индекса са се понижили съответно с 0,4 и 0,7 на сто.

От началото на тази година Nikkei 225 е добавил повече от 4% към стойността си. За сравнение, представителният щатски индекс S&P 500 отчита загуба от 1,7%. Японските акции се нареждат сред едни от най-скъпите в света, след като пазарната оценка на компаниите, включени в Nikkei 225, стана 40 пъти по-висока от техните печалби.

Поскъпването на японската йена през последните дни се отрази негативно върху книжата на компаниите износителки. Вчера японската йена достигна най-високото си ниво спрямо щатския долар за последните два месеца от 93,87 йени за долар.

Фондовата борса в Хонконг приключи трета поредна сесия на загуба, след като Hang Seng се понижи с 0,8% до 17062,52 пункта. Мрачните данни за състоянието на много от големите икономики накараха инвеститорите да приберат своите печалби. Все пак в рамките на седмицата Hang Seng успява да реализира 1,6% ръст.

В Китай Shanghai Composite се понижи с 0,5%, а индексът на най-добрите компании на Шанхайската фондова борса CSI 300 изгуби 0,3%. На седмична база двата борсови показателя отчитат спад от близо 2 на сто.

Австралийският S&P/ASX 200 се понижи с 1,4% до 3761,6 пункта, а новозеландският бенчмарк NZX 50 – с 0,6% до 2760,54 пункта. На седмична база двата индекса отчитат понижение от 0,3% и 1,1% съответно. Сред най-губещите на фондовата борса в Сидни попаднаха компаниите от добивния и енергийния сектор. Основна причина за това станаха опасенията за намаляващото потребление, които доведоха до спад на цените на петрола и базовите материали.

Положителен бе краят на борсовата сесия в Индия, Тайван, Шри Ланка, Индонезия, Тайланд и Сингапур. Сред тях най-силно се открои индексът на сините чипове в Индия BSE Sensex 30, който днес добави 1,1% и увеличи печалбата си за седмицата до 14%. По-широкият BSE 500 отчита още по-голям седмичен ръст в размер на 17,4%.

Търговията на фондовата борса в Мумбай бе много волатилна през последните седмици поради провелите се в страната парламентарни избори, които бяха спечелени от Конгресната партия. Това вдъхна надежда на инвеститорите, че икономическата реформа в страната ще се ускори, което ще стане предпоставка за навлизането на повече чужди инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още