IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заплахата от понижаване на рейтинга на САЩ заради дефицита стресна Гайтнър

Финансовият министър настоява за ограничаване на разходите, тъй като страната е заплашена от 12,9% бюджетен дефицит

11:19 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Заплахата от понижаване на рейтинга на САЩ заради дефицита стресна Гайтнър

Американският финансов министър Тимъти Гайтнър обяви, че е притеснен относно огромния бюджетен дефицит на САЩ и се обяви в подкрепа на мерки за съкращаване на разходите. Причината за това е опасността страната да изгуби своя топ-кредитен рейтинг заради огромните средства, отделени за борба с кризата.

„Много е важно този Конгрес и този президент да въведат политики, които ще свият огромния дефицит до разумни устойчиви нива в средносрочен план“, е заявил министърът в интервю за Bloomberg. Според Гайтнър целта трябва да бъде ограничаване на бюджетния дефицит до около 3 на сто.

Това ниво е доста далеч от прогнозирания за 2009 година 12,9 на сто бюджетен дефицит.

Вчера един от шефовете на Pacific Investment Management заяви, че е възможно САЩ да изгубят своя рейтинг, който към момента е на най-високата възможна стойност – ААА. Изказването се отрази на настроенията на пазарите и вчера американският долар и борсовите индекси се понижиха.

Това не изглежда особено невероятно, особено след вчерашното съобщение на Standard&Poor's, че перспективата пред рейтинга на друга от водещите икономики – Великобритания, вече е негативна. На практика подобна перспектива означава, че е напълно възможно в скоро време кредитният рейтинг на Великобритания да бъде понижен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още