IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-големият банков фалит за тази година в САЩ е факт

BankUnited FSB вече е извън пазара, след като до вчера беше най-голямата финансова институция във Флорида

08:34 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Най-големият банков фалит за тази година в САЩ е факт

Федералните власти в САЩ са поели контрола върху базираната във Флорида банка BankUnited FSB, като се очаква разходите по операцията да струват на Федералната корпорация по депозитно застрахована (FDIC) 4,9 млрд. долара.

Това означава, че фалитът ще бъде най-скъпият след този на IndyMac от миналата година и с най-голяма стойност от началото на 2009 година. Затварянето на Indy Mac пък доведе до загуби в размер на 10,7 млрд. долара от страна на държавата.

Според официалната информация на властите в САЩ през миналата година FSB е отчела загуба в размер на 1,2 млрд. долара, а основната причина за това е увеличаване на броя на необслужваните кредити. Институцията „е била капитализирана критично ниско и е изпаднала в опасно състояние за упражняване на дейността си“, предава АР, позовавайки се на съобщение на регулаторните органи в САЩ.

Фалитът на FSB е под номер 34 в банковата система от началото на годината. Към 2 май институцията е притежавала активи на стойност 13 млрд. долара. Днес офисите на банката ще отворят под името BankUnited, след като група инвеститори са решили да платят 900 млн. долара за нея.

Новата банка ще получи активи в размер на 12,7 млрд. долара, както и депозити на обща стойност 8,3 млрд. долара. Освен това FDIC е поела ангажимент да участва в поделянето на евентуалните загуби от активи на стойност 10,7 млрд. долара.

FSB е била най-голямата финансова институция във Флорида, притежавайки 85 офиса и 1 083 служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още