IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-големият арабски авиопревозвач със 72% спад на печалбата

Въпреки това обаче от Emirates смятат да продължат с планираното увеличение на флота си

17:59 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Най-големият арабски авиопревозвач със 72% спад на печалбата

Печалбата на дубайската компания Emirates airline – най-големият арабски превозвач, е намаляла със 72 на сто на годишна база вследствие на спада на пътуванията заради кризата, съобщи Ройтерс.

Въпреки това обаче от Emirates смятат да продължат с планираното увеличение на флота си, тъй като са си осигурили ангажимент за финансиране за над половината от самолетите, които трябва да бъдат доставени през 2009 г.

Чистата печалба на превозвача за финансовата 2008/09 г. е спаднала до 1,49 млрд. дирхама (405,8 млн. долара). Приходите са нараснали с 10,4 на сто до 46,3 млрд. дирхама.

Компанията, която е най-големият клиент за Airbus A380 с поръчки за 58 самолета, очаква да получи 18 самолета от Boeing и Airbus през идващата година.

Превозвачът, стартирал дейността си с два самолета през 1985 г., сега се конкурира с компании като Qantas Airways и Singapore Airlines за пътническия трафик между Европа и Източна Азия.

Перспективите за новата финансова година не се подобряват, въпреки че групата очаква „задоволителен ръст“. Горивата поевтиняват, но търсенето на пътувания в бизнес и първа класа все още е слабо на много пазари.

По-рано тази година от международната асоциация на авиопревозвачите IATA заявиха, че, след години на бърз растеж, авиокомпаниите от Близкия Изток може да имат загуба от 200 млн. долара за 2009 г. заради кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още