IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата в Ню Йорк затвори „на червено”

Опасността от понижаване на рейтинга на Великобритания настрои песимистично инвеститорите в американски акции

23:10 | 21.05.09 г.
Борсата в Ню Йорк затвори „на червено”

Американската борса затвори с понижения днес, продължавайки тенденцията от предходните два дни.

Причина за песимистичните настроения сред трейдъри и инвеститори станаха публикуваните данни за пазара на труда, както и негативната оценка на перспективите за дълга на Великобритания от страна на рейтинговата агенция Standard & Poors.

Експертите на Standard & Poors се опасяват, че държавният дълг на Великобритания може да се удвои до 2013 г., което е извън стандартите за най-висок инвестиционен рейтинг “ААА”.

Миналата седмица новите молби за помощи за безработица в САЩ са намалели с 12 хил. до 631 хил., показаха данни на Министерство на труда на страната, което обаче се оказа по-малко от очакванията на икономисти и анализатори, анкетирани от Блумбърг. Средните очаквания бяха за спад до 625 хиляди.

В същото време броят на лицата, които получават помощи за безработица повече от една седмица отбеляза нов рекорд, увеличавайки се със 75 хил. до 6,66 млн. души.

Дори и излезлите по-късно данни за индекса на водещите индикатори в САЩ не успя да обърне песимистичните нагласи на "улицата". Той отчете по-силен ръст от очакванията, или 1% на месечна база. Това е първото увеличение на показателя в рамките на последните седем месеца и е най-силното за последната година и половина.

Върху представянето на пазара до момента натежаха и вчерашните изказвания на бившия председател на ФЕД Алън Грийнспан, който заяви, че банковата система на страната се нуждае от повече капитал, а докато цените на жилищата не спрат да падат, все още ще има сериозен потенциал ипотечната криза да продължи.

Вчера Федералният резерв обяви, че очаква спад на БВП на САЩ през тази година между 1,3 и 2 на сто или двойно повече в сравнение с февруарската прогноза на институцията. Все пак ФЕД запази прогнозата си за възстановяване на икономиката през второто полугодие.

Dow Jones Industrial Average затвори с пасив от 1,5% до 8 292 пункта, Nasdaq изгуби 1,9% до 1 69 пункта, а S&P 500 регистрира понижение от 1,7% до 888 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още