IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тайванската икономика с рекорден спад

През януари правителството е раздало на населението ваучери за пазаруване за общо 2,5 млрд. долара, за да стимулира икономиката

17:11 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Тайванската икономика с рекорден спад

Икономиката на Тайван се е свила с рекордните 10,24 на сто за трите месеца до март вследствие на слабото търсене в страната и чужбина, съобщи АФП. През предходното тримесечие също беше отчетен спад от 8,61 на сто.

Заради спада на БВП през първото тримесечие очакванията на Тайван за цялата година бяха ревизирани в посока надолу до свиване на БВП с 4,25 на сто спрямо прогнозиран през февруари спад от 2,97 на сто.

На икономиката на страната е натежало и продължаващото влошаване на пазара на работна ръка, тъй като понижаването на доходите е довело до спад на потреблението.

През януари правителството раздаде на населението ваучери за пазаруване на обща стойност 2,5 млрд. долара, за да стимулира икономиката. Според анализатори без тази програма резултатите за тримесечието са щели да бъдат още по-лоши.

Според схемата всеки от 23-те млн. жители на острова е получил ваучери на стойност 3600 тайвански долара (110 щатски долара). Целта на програмата е била да допринесе за ръст на БВП за тази година с 0,64 на сто.

Тайван очаква през второто тримесечие икономиката на страната да започне да се възстановява, като се прогнозира спад от 8,5 на сто за периода, последван от свиване с 2,98 на сто през третото тримесечие и ръст от 5,2 на сто през четвъртото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още