IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рецесията в САЩ повлече мексиканската икономика надолу

Перспективата за второто тримесечие, когато ще бъде отчетен ефектът от избухването на епидемията от свински грип, също не е добра

10:34 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесията в САЩ повлече мексиканската икономика надолу

Икономиката на Мексико се е свила с 8,2% на годишна база през първото тримесечие на годината и вероятно се е насочила към най-големия си спад от кризата през 1995 г. насам, съобщи АР.

Основната причина за понижението са спада в производствената активност с 13,8% на годишна база и този със 7,7% в строителството.

Икономисти на една от най-големите мексикански банки - Grupo Financiero Banamex, очакваха свиване на БВП със 7,7%.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2008 г. мексиканската икономика е отчела спад с 5,9%.

Производственият сектор на страната, който представлява около една четвърт от БВП и четири пети от износа, е бил засегнат силно заради близките връзки със САЩ, коментират анализатори от Banamex. Рецесията в САЩ намалява износа от Мексико, чуждестранните инвестиции в страната, туризма и парите, изпращани от емигранти у дома – четирите основни стълба на мексиканската икономика.

Перспективата за второто тримесечие също не е добра, смятат икономисти. За този период ще бъде отчетен ефектът от избухването на епидемията от свински грип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 21.05.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още