IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подхлъзване на финансовите акции понижи щатската борса

Очаква се следващите борсови ръстове да дойдат благодарение на енергийните, суровинните и индустриалните компании

23:29 | 20.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Подхлъзване на финансовите акции понижи щатската борса

След повишението си по време на сесията американският борсов индекс Dow Jones Industrial Average в крайна сметка затвори търговията в сряда „на червено”. Индикаторът загуби 0,6% от стойността си до ниво от 8422 пункта.

На отрицателна територия приключи и S&P 500, понижил се с 0,5 на сто до 903,47 пункта, както и Nasdaq Composite – със спад от 0,39 на сто до 1728 пункта.

Американските акции започнаха деня с оптимизъм, който впоследствие бе разпръснат от финансовия сектор. Банковите книжа първоначално бяха издърпани нагоре от новината, че Bank of America е набрала 13,47 млрд. долара чрез продажбата на акции. Най-голямата по размера на своите активи щатска банка трябва да събере общо 33,9 млрд. долара, за да отговори на изискванията на регулаторните органи след резултатите от стрес-теста. Информацията обаче не оказа продължително въздействие на пазара и финансовите книжа започнаха да губят от стойността си.

Според анализатори, цитирани от MarketWatch, набирането на средства може да изглежда добре в отчетите на банките, но се оказва недостатъчно добра новина за акционерите, като се имат предвид и затрудненията в жилищния сектор и този на търговията на дребно.

Според мненията на експертите докато през последните дни финансовият сектор е подпомагал отчитаните борсови ръстове, логично е да се очаква, че следващите покачвания ще дойдат благодарение на акциите на енергийните, суровинните и индустриалните компании.

За кратко надежди на борсата вдъхна и информацията за очаквано от Фед възстановяване на американската икономика през второто полугодие (въпреки прогнозирания спад от 2% на БВП за цялата 2009), но инвеститорите не видяха повече позитивни елементи в комюникето от срещата на институцията в края на април. Други изнесени прогнози бяха за изключително бавно връщане към по-ниски нива на безработицата и за ново изкупуване на дългосрочни държавни облигации.

Финансовият министър Тимъти Гайтнър пък съобщи, че вече има яснота кога ще започне програмата за покупки на банковите „токсични” активи – това по думите му ще се случи до началото на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още