IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ чакат възстановяване през второто полугодие и спад до 2% за 2009

Във Фед обмислят нови изкупувания на дългосрочни държавни облигации

21:30 | 20.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ чакат възстановяване през второто полугодие и спад до 2% за 2009

Федералният резерва на САЩ обяви, че все още очаква възстановяване на американската икономика през второто полугодие на 2009 г., но счита, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се понижи с между 1,3 и 2 на сто за цялата година.

В тази прогноза очакваният спад е два пъти по-голям от анонсирания през февруари.

От разпространеното днес комюнике от заседанието на паричния комитет към Фед при закрити врата в края на април пък става ясно, че по отношение на безработицата се очаква достигане на 10% за 2009 или малко под това ниво.

Все още се прогнозира възстановяване на темповете на продажби и производство от втората половина на 2009, но се подчертава, че това възстановяване ще бъде бавно и може да минат пет години, преди равнището на безработицата да падне под 5 на сто.

От документа, резюмиращ разискванията през април, става ясно още, че някои членове на паричния комитет подкрепят идеята за изкупуване на още дългосрочни държавни облигации. Предмет на обсъждания е станало това при какви условия да бъдат извършени още такива покупки и как тези транзакции да бъдат комуникирани на финансовите пазари. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още