IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спасителният пакет на Япония не може да покрие икономическия спад

Новият финансов министър заяви, че пакетът от икономически стимули на правителството не е достатъчен, за да постави край на тежката рецесия

19:12 | 20.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Спасителният пакет на Япония не може да покрие икономическия спад

Новият финансов министър на Япония Каору Йосано заяви, че пакетът от икономически стимули на правителството не е достатъчен, за да постави край на тежката рецесия, предаде Dow Jones.

По-рано днес стана ясно, че брутният вътрешен продукт на Япония е отчел рекорден спад от 4% на тримесечна база през първите три месеца на годината. Икономиката на страната се е свила с 15,2 на сто в сравнение със същото тримесечие на 2008 г.

Данните потвърдиха опасенията на икономисти за рязко свиване на потребителските разходи, които допринасят в най-голяма степен за икономическия спад през разглежданото тримесечие.

За сравнение, намаляването на износа бе основната причина за отрицателния растеж на брутния вътрешен продукт през последните три месеца на 2008 г.

Каору Йосано заяви, че сегашният икономически план може да покрие едва 1,9 процентни пункта от понижението на БВП. Той допълни, че се наблюдават и известни признаци за подобряване на износа и индустриалното производство.

Премиерът на Япония Таро Асо се опасява, че негативите от тежкото състояние на производствения сектор са започнали да се пренасят към потребителския сектор.

В началото на тази седмица агенцията за кредитен рейтинг Moody's повиши своята оценка за държавния дълг на Япония в местна валута и понижи кредитния рейтинг на държавните облигации, деноминирани в чуждестранна валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още