IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търсенето на инвестиционно злато скача с 248% за година

Благородният метал се радва на засилен интерес в условията на криза, спад се наблюдава само в сектора на бижутерията

10:04 | 20.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Търсенето на инвестиционно злато скача с 248% за година

Търсенето на злато сред инвеститорите бележи значителен ръст през първото тримесечие на годината. В същото време обаче бижутерите изкупуват по-малко от ценния метал заради спад в продажбите си, показват данни на World Gold Council.

Общото търсене на злато през първото тримесечие на годината е достигнало 1 016 тона, което представлява ръст от цели 38 на сто. Особено рязко се е повишило търсенето на инвестиционно злато – с драстичните 248 на сто до 596 тона.

В сектора на бижутерските услуги търсенето на злато се е свило с 24 на сто, макар да се наблюдава повишение на търсенето с 3 на сто в Китай. Причината за слабия резултат е кризата, която ограничава възможностите на потребителите да купуват продукцията на отрасъла.

Спад се наблюдава и в индустриалното търсене на злато, като той възлиза на 31 на сто на годишна база. В този сегмент металът се влага в производството на електроника като лаптопи, телефони и т.н.

Като правило златото се разглежда като стабилна инвестиция и средство за запазване на стойността в моменти на криза и инфлация. От ноември до настоящия момент цената на златото се е повишила с близо 200 долара до нива от около 900 долара за тройунция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още