IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола успява да се задържи над 60 долара за барел

Спад в петролните запази на САЩ и пожар в тексаска рафинерия оказаха подкрепа на котировките

09:15 | 20.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола успява да се задържи над 60 долара за барел

Петролът успява да задържи цената си над нивото от 60 долара за барел на борсата в Ню Йорк, подкрепян от новината за ръст на петролните запаси на САЩ. За повишението на котировките повлия и пожар, избухнал в рафинерия в Тексас.

През последната седмица петролните запаси на САЩ са се свили с 4,47 млн. барела до 366,2 млн. барела, показват данните на Американския петролен институт. По този начин запасите се понижават вече трета поредна седмица. Организацията е финансирана от самата петролна индустрия и участването в изследванията е доброволно за разлика от проучванията на правителството.

Днес в страната ще бъдат публикувани и официалните данни на правителството и енергийното министерство за количеството на запасите в икономиката. Предварителните прогнози на анализаторите са за спад от 1,15 млн. барела до 370,6 млн. барела.

На борсата в САЩ вчера петролът с доставка през юни поскъпна с 1,1 на сто до 59,65 долара за барел. Днес изтича срокът за сключване на контракти с доставка през следващия месец и търговията с юлските фючърси става все по-активна. Те се търгуват с повишение от около 1 на сто спрямо вчера при 60,60 долара за барел.

Вчера в Лондон цената на петрола от сорта Брент се повиши с 0,8 на сто до 58,92 долара за барел, което е най-високата стойност на затваряне от 10 ноември насам. Днес юлските фючърси напредват с още 0,6 на сто до 59,26 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още