IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономически срив от 15,2 на сто в Япония

Страната отчита рекорден спад на икономиката от Втората световна война насам заради силно свиване на износа и потреблението

08:36 | 20.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономически срив от 15,2 на сто в Япония

Икономиката на Япония показва най-стряскащите данни за първото тримесечие на 2009 година от всички развити страни. Официалната статистика показва, че брутният вътрешен продукт се е сринал с цели 15,2 на сто за първите три месеца на годишна база. Подобно слабо представяне икономиката на страната не е имала нито веднъж след края на Втората световна война.

Днешните данни показват, че страната навлиза все по-дълбоко в рецесията, след като за последните три месеца на миналата година свиването на икономиката възлезе на 14,4 на сто. За цялата фискална година, която приключи на 31 март, статистиката отчита спад на БВП от 3,5 на сто, което не се е случвало никога от стартирането на изчисленията през 1955 година, пишe Bloomberg.

Основната причина за слабото представяне на икономиката е сривът в износа на страната. Той е намалял с цели 26 на сто, но въпреки това не е основният генератор на спада. Според специалистите цели 2,6 процентни пункта от БВП са били „изядени“ от свиването на вътрешното търсене.

Все пак данните излязоха по-добри от очакванията на повечето анализатори, които предричаха спад от 16,1 на сто за японската икономика.

Въпреки разочароващите данни днес на борсата в Токио основният индекс Nikkei 225 успя да се повиши с 0,5 на сто до 9 335 пункта. По този начин той вече се движи с 32 на сто над дъното си, което бе достигнато на 9 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още