IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody’s понижи рейтинга на OTP и за финансовата стабилност

Рейтингът за финансовата стабилност на OTP и подразделението на групата за ипотечно кредитиране е намален с три степени

22:33 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Moody’s понижи рейтинга на OTP и за финансовата стабилност

Рейтингът на седем банки, опериращи в Унгария, включително и най-голямата в страната - OTP Bank Nyrt., беше намален от агенцията Moody’s Investors Service, като за причина беше изтъкнато влошаването на кредитното им портфолио заради задълбочаващата се рецесия, съобщи Bloomberg.

Рейтингът за финансовата стабилност на OTP и подразделението на групата за ипотечно кредитиране е намален с три степени до D+ от C+. Другите засегнати банки са местните подразделения на Intesa SanPaolo, KBC Bank, Bayerische Landesbank, Erste Group Bank и GE Capital, както и държавната банка за развитие MFB Zrt.

В началото на април Moody’s понижи дългосрочния рейтинг на депозитите в чужда валута на осем унгарски банки, сред които също OTP Bank.

Унгарското правителство очаква свиване на икономиката на страната с 6,7 на сто тази година, което ще бъде най-големият спад на БВП от 1991 г. насам. Намаляването на кредитите и на инвестициите за Източна Европа принуди Унгария да поиска спасителен заем от Международния валутен фонд .

“С навлизането на унгарската икономика в рецесия вероятността от корпоративни фалити се увеличава и това ще доведе до ръст на загубите на банките в портфолиото им от кредити, отпуснати на компании”, обосновават оценката си от Moody’s.

Делът на кредитите в чуждестранна валута в Унгария, волатилността на форинта и задълбочаващата се рецесия превръщат банковата система на страната в една от най-рисковите в Централна и Източна Европа, допълват от агенцията.

По отношение на OTP от Moody’s поясняват, че причина за понижаването на рейтинга е експозицията на банката към украинския и руския пазар. В България финансовата група притежава Банка ДСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още