IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси се колебаят след първоначалния спад

Мрачните данни за жилищния сектор станаха причина за негативния старт на борсовата сесия

17:59 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси се колебаят след първоначалния спад

Мрачните данни за жилищния сектор станаха причина за негативния старт на борсовата сесия в САЩ. Индексите се движиха хаотично в двете посоки, но в крайна сметка показаха ръст един час след началото на търговията.

Към 17:30 ч. българско време Dow Jones IA, който обединява 30-те най-големи компании на фондовата борса в Ню Йорк, се повишава с 0,2% до 8519,93 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се покачва най-силно – с близо 2% до 1734,26 пункта. По-широкият S&P 500 добавя 0,3% до 912,68 пункта.

Преди началото на борсовата сесия стана ясно, че новото жилищно строителство, както и издадените разрешителни за строеж, са достигнали рекордно ниска стойност през април. Настроението на инвеститорите бе помрачено за кратко, въпреки очакванията им за повишение при двата показателя.

Лошите данни за жилищния сектор бяха компенсирани до известна степен от новината за ръста на новото строителство на еднофамилни къщи, който обаче не успява да компенсира драстичния спад при многофамилните жилищни сгради.

Акциите на веригата за продажба на стоки за дома Home Depot поевтиняват с повече от 5% до 24,66 долара, въпреки че компанията увеличи своята печалба с 44% на годишна база за тримесечието приключило на 3 май. Нетната печалба и продажбите на световния лидер в сектора се оказаха по-добри от предварителните прогнози.

Силният спад на издадените разрешителни за строеж загатва, че активността в строителния сектор може да остане много ниска през тази година, което ще окаже влияние върху продажбите на Home Depot.

Строителните компании се наредиха сред най-губещите за деня. В същото време книжата на добивните компании спечелиха от поскъпването на петрола, който се търгуваше над 60 долара за барел по време на азиатската търговия.

Акциите на Goldman Sachs, Morgan Stanley и JPMorgan поскъпват, след като днес стана ясно, че трите банки възнамеряват да погасят своя дълг към правителството по линия на програмата за освобождаване от проблемните финансови активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още