IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия обвинява Китай и Русия в промишлен шпионаж

Немските служби предупреждават, че в страната има тайни агенти, които отмъкват ноу-хау от водещите отрасли

16:49 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Германия обвинява Китай и Русия в промишлен шпионаж

Голям брой немски фирми са попаднали в полезрението на тайни служби от чужди държави. Усилията на чуждестранните шпиони, които идвали предимно от Русия и Китай, били фокусирани върху водещи и перспективни отрасли като възобновяемата енергия и машиностроенето.

Немската икономика е подложена на все по-стриктно наблюдение от чужди шпиони, пише вестник Der Spiegel, позовавайки се на източници от службите в страната. От вътрешното министерство на Германия предупреждават, че секторите на икономиката, науката и техниката са подложени на все по-голямо шпиониране.

Основните сектори, където чуждите тайни служби съсредоточават усилията си са възобновяемата енергия, автомобилостроенето, химическата индустрия, производството на оръжия и оборудване и т.н. Шпионите пък действали главно в интерес на Русия и Китай.

От китайска страна особено активни били министерството на вътрешните работи и военното разузнаване. Целта на този род действия е подобряване на конкурентоспособността на Китай чрез извличането на ноу-хау, посочва немското вътрешно министерство.

Тайните служби на Китай извличали огромни ползи от поредицата икономически споразумения с Германия, които позволяват на голям брой учени да работят на немска територия и на много студенти да получат образование в Европа.

Данните на немските служби показвали, че много от въпросните студенти и учени издавали тайни и действали в интерес на своята страна, водени от чувство на патриотизъм, а и от благодарност, че са получили разрешение да се развиват извън Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още