IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсова еуфория обхвана Азия

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific стигна най-високо ниво за последните 7 месеца благодарение на финансовите и петролните компании

12:07 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Борсова еуфория обхвана Азия

Азиатските индекси приключиха днешната търговия с убедителни ръстове, благодарение на които регионалният MSCI Asia Pacific достигна най-високото си ниво за последните седем месеца. 

Финансовите компании, подобно на своите щатски конкуренти, се наредиха сред най-печелившите за деня. Междувременно поскъпването на петрола над 60 долара за барел по време на азиатската търговия подкрепи книжата на местните петролни компании.

Финансовият сектор спечели от новината, че няколко от най-големите щатски банки възнамеряват да се изплатят на правителството, а тримесечният Libor е отчел най-ниската си стойност за последните два месеца в понеделник.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific увеличава стойността си с 2,3% до 99,12 пункта по време на днешната търговия. Финансовите компании допринасят за една трета от този ръст, по данни на Bloomberg. Борсовият измерител се е повишил с повече от 40% в сравнение с петгодишното дъно от 9 март.

Много погледи бяха насочени към фондовата борса в Индия, след като вчера BSE Sensex 30 скочи с рекордните 17% в началото на сесията, което стана причина за прекъсване на търговията на фондовата борса в Мумбай. В края на днешната волатилна сесия индексът BSE Sensex 30 се увеличи с 2,4%, а по-широкият BSE 500 добави 3%. 

В понеделник стана ясно, че Конгресната партия е спечелила убедителна преднина на парламентарните избори. Инвеститорите се надяват, че по време на втория си мандат партията ще ускори икономическите реформи и ще направи условията за чуждестранни инвестиции в страната по-благоприятни.

Индексът на компаниите от първия сегмент на Токийската фондова борса Nikkei 225 добави 2,8% до 9290,29 пункта, а по-широкият Topix отчете ръст от 2,3% до 879,76 пункта. Книжата на компаниите износителки поскъпнаха, благодарение на поевтиняването на японската йена.

Окончателните данни на Министерството на икономиката показаха, че индустриалното производство на Япония се увеличава за първи път през последните шест месеца, като отчита 1,5% ръст на месечна база през март.

С убедителен ръст приключи сесията в Хонконг, където Hang Seng се увеличи с 3% по време на много ликвидна сесия. Днес стана ясно, че китайското правителство е разрешило на Bank of East Asia и HSBC да емитират в Хонконг облигации деноминирани в китайски юани. Същевременно централната банка на Хонконг продължи да продава местна валута, за да подкрепи фиксирания курс към щатския долар.

На фондовата борса в Шанхай китайският индекс CSI 300 се качи с 1%, а по-широкият Shanghai Composite завърши търговията с ръст от 0,9%. Представител на агенцията за икономическо планиране в Китай заяви, че страната ще успее да изпълни целта си за растеж на икономиката от 8% през тази година.

В Австралия S&P/ASX 200 добави 2,2% до 3817,30 пункта, а новозеландският NZX 50 FF Gross се качи с 0,5% до 2790,80 пункта. Австралийските инвеститори приветстваха доклада на централната банка, в който се казва, че страната ще започне да се възстановява от икономическия спад още през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още