IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай излиза с все повече мерки за налагане на валутата си

Британската HSBC ще е първата чуждестранна банка, която ще продава облигации в юани

10:13 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай излиза с все повече мерки за налагане на валутата си

Китайските власти са все по-склонни да приемат мерки, с които да засилят употребата и разпространението на своята валута. Това става ясно от решението да бъде разрешено на чуждестранна банка да продава облигации, деноминирани в юани, на пазара в Хонконг.

Разрешението е дадено на британската банка HSBC в Хонконг, както и на базираната на острова Bank of East Asia. Целта на този ход е да бъде засилена международната роля на китайския юан и да се улеснят чуждестранните банки, търсещи финансиране в китайската валута, предава Bloomberg.

„С оглед важната роля, която Хонконг ще започне да играе за търговията с юани, позволявайки на финансовите институции да емитират облигации в китайска валута, ще бъде направено много за увеличението на ликвидността на китайската парична единица“, смята Калвин Лау от Standard Chartered.

Решението е поредната стъпка за популяризиране на китайската парична единица, след като през месец март премиерът на страната изрази опасения, че доларът може да поевтинее. Тогава той зави, че страната му ще търси начини за по-голяма роля на валутните пазари и разпространение на юана.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още