IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата доведе до рекорден спад на търговията с деривати

Банката за международни разплащания никога досега не е отчитала понижение в обема на търговия с деривативни инструменти

09:43 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата доведе до рекорден спад на търговията с деривати

Кредитната и банкова криза е предизвикала първи спад в обема на търговия с деривативни контракти в света, показва шестмесечната статистика на Банката за международни разплащания (БМР). Свиване на обема във всички водещи групи деривативни инструменти не е наблюдавано нито веднъж, откакто банката е започнала да води подобна статистика през 1998 година.

От БМР съобщават, че за втората половина на миналата година номиналната стойност на всички търгувани „на гише“ (over-the-counter) деривативни контракти се е понижила с 13 на сто до 592 трлн. долара, след като през предходното полугодие сумата е била 683,7 трлн. долара.

Въпреки свиването в обема на търговия частно договаряните деривати между дилъри, компании, хедж-фондове и инвеститори представляват изключително важна част от финансовата система. Именно върху тях се фокусира голяма част от опитите на властите в различни страни за въвеждане на мерки за подобряване на функционирането на финансовата система, пише FT.

Особено силен спад се наблюдава в търговията с деривативни инструменти върху суровини. Обемът в този сегмент се свива с 65,5 на сто до 4,4 трлн. долара, като основна роля за това играе сривът в цените на суровините.

При дериватите върху акции се наблюдава понижение от 36,2 на сто до 6,5 трлн. долара, след като за предходното тримесечие в този сектор се наблюдаваше ръст от 20,1 на сто. Използването на кредитни деривати пък се е свило с 26,9 на сто до обем от 41,9 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още