IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силният старт на седмицата в САЩ изведе индексите към Европа повишения

Борсите на Стария континент постигнаха трето поредно дневно повишение, оптимизмът набра сила в края на сесията

18:58 | 18.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силният старт на седмицата в САЩ изведе индексите към Европа повишения

Борсовите индекси в Европа постигнаха трети пореден ръст, водени от представителите на финансовия сектор. За оптимизма сред инвеститорите повлияха главно новината, че междубанковите лихви са се понижили значително и оценката на Goldman Sachs, че ралито на индексите вероятно ще продължи.

Особено силен тласък водещите пазари получиха след старта на сесията в САЩ. Американските индекси поеха рязко в положителна посока заради няколко изказвания и сигнали в подкрепа на жилищния пазар.

Днес регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 напредна с над 2 на сто до близо 210 пункта, с което заличи част от натрупаната за миналата седмица загуба от 3,2 на сто. След днешната сесия индексът вече се движи с повишение спрямо дъното от 9 март в размер на над 31 на сто.

На борсата в Лондон днес FTSE 100 се повиши с 2,3 на сто до 4 446 пункта. Силен ръст от над 9 на сто постигнаха цената на акциите на Lloyds Bankng Group, a книжата на Thomas Cook скочиха със 7 на сто.

Във Франция САС 40 напредна с 2,4 на сто, толкова добави и основният борсов измерител в Германия – DAX. Той приключи днешната сесия при 4 852 пункта.

Повишенията на борсовите индекси дойдоха на фона на анализ, показващ, че европейските акции са с 55 на сто по-скъпи от акциите на американския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още