IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's повиши оценката си за дълга на Япония в местна валута

Оценките на дълга в местна и чужда валута се изравняват до Aa2

18:10 | 18.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's повиши оценката си за дълга на Япония в местна валута

Международната агенция за кредитен рейтинг Moody's повиши своята оценка за държавния дълг на Япония в местна валута. Същевременно агенцията понижи кредитния рейтинг на държавните облигации, деноминирани в чуждестранна валута, предаде Wall Street Journal.

Оценките на двата вида облигации остават в инвестиционния клас и се изравняват до Aa2, което означава, че рискът от просрочване на дълга остава сравнително нисък. Досега рейтингът на облигациите, деноминирани в чужда валута, бе AAA, а този на облигациите, деноминирани в местна валута, бе Aa3.

Pейтинговата агенция заяви, че досегашната оценка се е базирала на очакванията, че Япония ще посреща много по-лесно своите задължения в чуждестранна валута, които са много малка част от всичките задълженията на правителството.

Moody's намалява оценката си по дълга в чуждестранна валута, защото смята, че валутните запаси на страната не са достатъчни, за да елиминират напълно риска от рефинансиране в условия на нестабилност на финансовите пазари.

Валутните резерви на Япония са много по-големи от тези на повечето развити страни и възлизат на около 1 трлн. щатски долара.

За последно японското правителство емитира облигации в чуждестранна валута през 1968 г., съгласно данните на финансовото министерство. Това показва, че страната разчита предимно на облигации, деноминирани в местна валута.

През април финансовото министерство заяви, че ще емитира нови държавни облигации на стойност 10,8 трлн. японски йени, с които да финансира мащабните мерки за икономическо възстановяване.

По този начин стойността на емитираните през тази фискална година държавни облигации ще достигне рекордните 44 трлн. йени. Това ще увеличи дълга на японското правителство до над 160% от брутния вътрешен продукт на страната. Това е най-високият процент сред всички развити икономики.

Moody's очаква засилен интерес към новоемитираните облигации на японското правителство, които играят ролята на убежище при висока инфлация. Изгледът за кредитния рейтинг на Япония остава стабилен, но покачването на оценката на държавния дълг в местна валута ще вдигне и очакванията за стабилизиране на икономиката и ограничаване на бюджетния дефицит.

След новината цените на дългосрочните държави ценни книжа продължиха да се качват. Доходността по 30-годишните облигации се понижи до 2,15%, което прави понижение от четири базисни пункта за деня. Доходността по 10-годишните облигации се понижи с 2 базисни пункта до 1,405%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още