IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола рязко нагоре след терористични удари в Нигерия

Котировките скочиха с близо 3% и минаха над 58 долара за барел заради спекулации, че доставките от страната ще спаднат

18:00 | 18.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола рязко нагоре след терористични удари в Нигерия

Цената на петрола рязко скочи днес, след като стана ясно, че в Нигерия е бил извършен атентат срещу рафинерия на компанията Sunoco. Освен това въоръжени бунтовници са заплашили, че ще блокират водните пътища, по които се осъществява петролният износ на Нигерия.

Агресивните действия на Движението за освобождение на делтата на река Нигер включват разпращане на писмо по електронната поща, че всички кораби, минаващи през южната част на страната, трябва да пътуват на „собствен риск“.

Заради това, както и заради експлозията в Sunoco, се появиха спекулации, че е възможно доставките на Нигерия да бъдат застрашени и да се стигне до недостиг, предава Bloomberg. Така се стигна то изкупуване на петрол на водещите борси и в САЩ черното злато скочи с над 3,6 на сто до 58,38 долара за барел само за няколко часа.

Към момента юнските фючърси на борсата в Ню Йорк се търгуват с повишение от 2,8 на сто спрямо петък при цена 57,90 долара за барел. В Лондон пък Брентът повишава цената си с 3,14 на сто до 57,74 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още