IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Румъния навлезе в рецесия

Страната вече има две последователни тримесечия с отрицателен икономически ръст

16:06 | 18.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Румъния навлезе в рецесия

Брутният вътрешен продукт на Румъния бележи спад от цели 6,4 на сто през първото тримесечие на 2009 година на годишна база. Спрямо последното тримесечие на 2008 година икономиката на страната пък се свива с 2,6 на сто, показват предварителните данни на националната статистика.

Това означава, че Румъния вече се намира в рецесия, тъй като за последните три месеца на миналата година страната също отбеляза отрицателен икономически ръст.

От финансовото министерство на северните ни съседи съобщават, че се очаква Румъния да отчете икономически спад от 4 на сто тази година, а бюджетният дефицит да се повиши до 4,6 на сто от БВП.

Тази прогноза е направена въз основа на очаквания за спад от 15 на сто в износа и 25 на сто във вноса за 2009 година. В случай че това се случи, дефицитът по текущата сметка на Румъния ще се свие до 7,5 на сто от БВП, след като миналата година достигна 12,3 на сто от БВП.

Също днес стана ясно, че публичните компании на фондовата борса в Румъния отчитат спад от 62 на сто на печалбите си за първото тримесечие на 2009 година на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още