IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

LIBOR-ът с най-рязък спад за последните два месеца

Междубанковите лихви падат заради увеличаващата се депозитна база и кредитирането от страна на централните банки

15:14 | 18.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
LIBOR-ът с най-рязък спад за последните два месеца

Основният междубанков лихвен процент, който попада в центъра на вниманието на пазарите – тримесечният LIBOR в американски долари, отбеляза най-голямото си понижение за последните два месеца днес.

Днес LIBOR-ът се понижи с четири базисни пункта до 0,79 на сто, което е най-голямото отстъпление от 19 март насам показват данните на Британската асоциация на банкерите. За последната седмица тримесечният LIBOR се е смъкнал с 11 базисни пункта, което не се беше случвало от януари, предава Bloomberg.

Причината за спада на междубанковите лихви е увеличаването на депозитната база на банките, които привличат спестяванията на потребителите с атрактивни предложения, смятат анализатори. Това води до натрупване на средства, които трябва да бъдат управлявани и междубанковия пазар се оживява.

За понижаването на междубанковите лихви водят и мерките на централните банки, с които се увеличава силно паричното предлагане от страна на монетарните институции към търговските банки. Освен това доверието между отделните банки започва да се възстановява, което се вижда от стойността на т.нар. OIS спред, който измерва склонността на банките да се кредитират една друга.

Той отстъпва с пет базисни пункта днес и се свива до едва 58 базисни пункта. Според Bloomberg подобна ниска стойност на показателя не е наблюдавана поне от 24 март миналата година досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още