IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Краят на войната в Шри Ланка доведе до силен ръст на местната борса

Поражението на Тамилските тигри сложи край на продължилия четвърт век военен конфликт в страната и капиталовият пазар получи подкрепа

14:50 | 18.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Краят на войната в Шри Ланка доведе до силен ръст на местната борса

Краят на военния конфликт в Шри Ланка след обявеното от групировката на Тамилските тигри поражение доведе до повишение на борсовия индекс в страната. Подкрепа получи и местната валута, тъй като се смята, че така държавата ще стане по-стабилна и атрактивна за инвестиции.

През уикенда Талилските тигри признаха своето поражение и поискаха примирие с държавата. Повод за това даде поредната инвазия на армията на Шри Ланка в северната част от страната, при която е бил убит лидера на бунтовниците Велупилай Прабхакаран. С това беше сложен край на продължилата 25 години гражданска война.

Като следствие от новината днес основният индекс на борсата в страната Colombo All-Share скочи с 5,7 на сто до 2 106,25 пункта. Това е най-голямото повишение на показателя от януари насам.

Подкрепа от случващото се получи и валутата на страната, която поскъпна с 2,3 на сто до най-високата си стойност за последния месец при 115 рупии за един долар, предава ВВС.

Прабхакаран е създател и ръководител на групировката на Тамилските тигри, която е формирана през 1976 година с цел откъсване от територията на Шри Ланка. Бойните действия са били водени официално от 1983 година, като от тогава са загинали над 80 хил. души.

Преди смъртта си Прабхакаран е бил осъден на над 200 години затвор, макар нито веднъж да не се е появявал пред съда.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още