IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските пазари навлизат в неспокойни води

Данните за жилищния пазар и безработицата ще предопределят движението на борсовите индекси през тази седмица

12:07 | 18.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските пазари навлизат в неспокойни води

Щатските борсови индекси ще се изправят пред нови препятствия през тази седмица, които включват данните за новото жилищно строителство и молбите за помощи при безработица. Именно по състоянието на пазара на труда и недвижими имоти може да се съди за посоката, в която икономиката ще се движи през следващите месеци.

С наближаването на края на корпоративния сезон изглежда, че досегашните надежди на инвеститорите за икономическо възстановяване са изцяло калкулирани в цените на акциите. За да продължи възходящото движение на котировките пазарите се нуждаят от впечатляващо добри новини след разочароващите данни за продажбите на дребно, индустриалното производство и молбите за помощи при безработица в края на миналата седмица.

Седмицата ще започне с финансовите отчети на втората по големина търговска верига в света за стоки за дома Lowe's Companies. Пазарните очаквания са за печалба на акция от 25 цента в сравнение с 41 цента преди една година.

Финансовите резултати на световния лидер в продажбите на стоки за дома Home Depot ще станат ясни във вторник. Предварителните прогнози са за печалба на акция от 28 цента в сравнение с 41 цента преди година. Home Depot е компонент на щатския индекс Dow Jones IA, който обединява 30-те най-големи борсово търгувани компании в САЩ.

Тримесечните резултати на още една компания в състава на Dow Jones IA - технологичния гигант Hewlett-Packard, ще бъдат център на вниманието във вторник. Пазарните очаквания са за печалба от 86 цента на акция в сравнение с 87 цента преди една година.

Финансовите резултати на трите компании ще хвърлят светлина върху възможността и желанието на домакинствата и бизнеса да потребяват.

Производителят на селскостопанско оборудване Deere и шестата по големина верига за търговия на дребно в САЩ Target ще съобщят своите финансови резултати в сряда.

До миналия петък общо 455 от компаниите в състава на S&P 500 са публикували своите финансови резултати за първото тримесечие. От тях 65% надхвърлят предварителните прогнози, а 26% се оказват по-лоши от тях, предаде Ройтерс.

Икономическият календар за тази седмица ще бъде сравнително беден откъм фундаментални новини. Данните за началното жилищно строителство и новоотпуснатите разрешителни за строеж във вторник ще покажат дали може да се очакват нови печалби на фондовите пазари в краткосрочен план.

Пазарните очаквания са за ръст на началното жилищно строителство до 520 хил. единици в сравнение с 510 хил. през март, което бе втората най-ниска стойност на показателя от началото на измерването му през 1959 г. досега.

В сряда ще бъде публикуван докладът от последната среща на Комитета за парична политика към Федералния резерв от 28 април. В същия ден финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър ще говори за плана за стабилизиране на финансовата система на САЩ пред Сената.

В четвъртък най-важни ще бъдат седмичните данни за молбите за помощи при безработица и индекса на бизнес активността в производствения сектор в щата Филаделфия през май. В случай че данните разочароват инвеститорите, новата седмица може да бъде доста волатилна за щатските индекси, подобно на предишните пет борсови сесии.

След тревожните данни за индустриалното производство в петък инвеститорите започнаха да разпродават своите акции. Най-силно пострадаха именно най-печелившите акции през последните седмици, в това число книжата на финансовите и технологичните компании.

По този начин индексът S&P 500, който включва 500-те публични дружества с най-голяма пазарна капитализация на борсата в Ню Йорк и Nasdaq, регистрира най-лошото си седмично представяне за последните два месеца.

В рамките на миналата седмица S&P 500 се понижи с 5%, Dow Jones IA загуби 3,6%, а Nasdaq Composite падна с 3,4%. Разпродажбите в петък прекъснаха и печелившата серия на Nasdaq Composite на девет поредни седмици на ръст.

Все пак технологичният индекс все още се намира с 6,5% нагоре за тази година, докато Dow Jones IA и S&P 500 минаха на отрицателна територия. От началото на годината Dow Jones IA се понижава с 5,8%, докато S&P 500 губи 2,3% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още