IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вътрешни спорове блокират преговорите за сливане между Volkswagen и Porsche

“Войната между Volkswagen и Porsche отново избухна“, коментират експерти

11:13 | 18.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Вътрешни спорове блокират преговорите за сливане между Volkswagen и Porsche

Европейският автомобилен производител Volkswagen е прекратил преговорите си за сливане с Porsche SE по-малко от две седмици, след като собствениците на Porsche се съгласиха да започнат разговори за такава сделка, съобщи Bloomberg.

„В момента няма условия за конструктивни разговори”, е пояснила Кристин Риц, говорител на Volkswagen. В изявление на Porsche обаче се посочва, че макар и определена за днес среща да се отменя, преговорите ще бъдат възобновени.

Фамилиите Порше и Пих, които заедно контролират половината от Porsche, се съгласиха на 6 май да бъде създаден “интегриран” производител на коли. Преговорите за подробностите около сливането обаче са в застой, след като председателят на Надзорния съвет на VW Фердинанд Пих заяви на 11 май, че VW няма да помогне за разрешаване на финансовите проблеми на Porsche и че Porsche трябва да намали задълженията си в размер на 9 млрд. евро.

“Войната между Volkswagen и Porsche отново избухна“, коментира Фердинанд Дуденхофер, директор на Центъра за автомобилни проучвания към Университета Дуисбург-Есен и ръководител на маркетинговата стратегия на Porsche от 1987 до 1990 г. „Пих стои зад това“, твърди той.

Porsche притежава близо 51 на сто от Volkswagen. Председателят на надзорния съвет на Porsche Волфганг Порше се стреми да набере финансиране, за да увеличи този дял до 75 на сто и е в конфликт с Пих относно начина за обединяване на двете компании. Споразумението от 6 май между двете фамилии всъщност спря плановете на Порше да увеличи дела си във Volkswagen чрез придобиване на акции.

Работници от Porsche ще организират днес първата си стачка в знак на протест срещу плана за сливане, предаде списание Focus. На 7 май, ден след обявяването на първоначалното споразумение, акциите на Porsche се понижиха най-силно от около 13 години.

Книжата на Porsche отчитат 21 на сто спад тази година, което намалява пазарната капитализация на компанията до 7,2 млрд. евро. Тези на Volkswagen пък са поевтинели с 12 на сто, с което оценката на групата възлиза на 69,6 млрд. евро.

“Преговорите могат да продължат по всяко време. Не сме притиснати от времето по никакъв начин“, твърди Риц. Според говорителя на Porsche Албрехт Бамлер ситуацията може да стане по-ясна днес.

72-годишният Пих е внук на Фердинанд Порше, основател на компанията и първи ръководител на създадената през 30-те години на миналия век Volkswagen. Освен че ръководи Надзорния съвет на Volkswagen, Пих е член и на борда на Porsche.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още