IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банките не успяха да изведат европейските борси твърдо „на зелено“

Сред най-лошо представилите се сектори бяха някои от тези, които се смятат за най-малко уязвими към икономическите тенденции

20:53 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Банките не успяха да изведат европейските борси твърдо „на зелено“

Barclays поведе европейския банков сектор нагоре през последната сесия за седмицата, съобщи MarketWatch.

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 нарасна с 0,6% до 202,89 пункта, като банките бяха най-силно представящите се. Днешният ръст обаче не успя да компенсира спада от предишните сесии и за седмицата индексът пада с около 3%.

Френският CAC-40 се повиши с 0,4% до 3169,05 пункта. На обратния полюс бяха немският DAX 30, който загуби 0,2% до 4731,50 пункта, и британският FTSE 100, който отчете понижение с 0,3% до 4348,11 пункта.

Излезлите днес икономически данни показаха рекорден спад на германската икономика през първото тримесечие. Еврозоната като цяло е отчела свиване също с рекордните 2,5% на тримесечна база през първите три месеца на годината.

Все пак водещите индикатори показаха растеж наскоро и инвеститорите се надяват, че най-лошото е свършило благодарение на усилията на правителствата да подпомогнат икономиките.

Акциите на Deutsche Bank се повишиха по време на днешната сесия с 3,7%, а тези на Societe Generale - с 2,6%. Книжата на Barclays добавиха 5,8%, след като финансовата институция обяви, че има изразен интерес към звеното й за управление на активи Barclays Global Investors. Евентуална сделка може да е в размер на 10 млрд. долара или повече.

Сред най-лошо представилите се днес сектори бяха някои от тези, които се смятат за най-малко уязвими към икономическите тенденции, като производителите на храни и лекарства. Поевтиняването на акциите на Novartis с 1,2% натежа на фармацевтичния сектор, книжата на Nestle загубиха също 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още