IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рецесията в Хонконг също набира сила

Брутният вътрешен продукт на страната намалява с 4,3% в сравнение с последното тримесечие на миналата година и със 7,8% на годишна база

15:31 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесията в Хонконг също набира сила

Рецесията в Хонконг набира сила през първото тримесечие на годината, предаде Wall Street Journal. Брутният вътрешен продукт на страната намалява с 4,3% в сравнение с последното тримесечие на миналата година.

Това е четвъртото последователно тримесечие, в рамките на което икономиката на Хонконг отчита спад.

На годишна база БВП се понижава със 7,8 на сто, което се оказа много над пазарните очаквания за годишен спад от 5,2 на сто. Това е най-силното свиване на показателя на годишна база от 1998 г., когато азиатската криза покоси Хонконг.

През последното тримесечие на миналата година икономиката на страната се сви с 1,9% на тримесечна и 2,6% на годишна база.

Намаляването на износа, слабото потребление и нарастването на безработицата принудиха правителството да редактира надолу своите икономически прогнози и вече очаква свиване на БВП с 5,5-6,5% през тази година, вместо досегашните 2-3%.

Очакванията за годишната инфлация са тя да се забави до 1%, вместо досегашните 1,6%. Обнадеждаващи са единствено очакванията, че икономическият спад ще започне да забавя темпа си през втората половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още